Fumatul

Ce Contine Fumul de Tigara Traditionala? Descopera Adevarul Socant

Ce Contine Fumul de Tigara Traditionala? Descopera Adevarul Socant

Fumatul este un obicei periculos care afecteaza sanatatea a milioane de oameni din intreaga lume. Unul dintre motivele pentru care fumatul este atat de daunator este continutul de substante chimice din fumul de tigara. In acest articol, vom explora ce contine fumul de tigara traditionala si de ce este important sa fim constienti de aceste informatii.

Ce Contine Fumul de Tigara Traditionala?

Ce Contine Fumul de Tigara Traditionala?

Fumul de tigara traditionala contine peste 7.000 de substante chimice, dintre care aproximativ 70 sunt cancerigene. Aceste substante chimice se impart in trei categorii principale: gaz, particule si compusi volatili.

Gaz

Fumul de tigara contine numeroase gaze, cum ar fi monoxidul de carbon, dioxidul de azot, amoniacul si cianura de hidrogen. Aceste gaze pot avea efecte nocive asupra sistemului respirator si cardiovascular.

Particule

Particulele din fumul de tigara includ alcatran, nicotina si metale grele, precum plumb, cadmiu si arsenic. Aceste particule pot provoca inflamatii si iritatii in plamani, crescand riscul de boli respiratorii si cardiovasculare.

Compusi Volatili

Compusii volatili din fumul de tigara includ benzen, formaldehida, acetaldehida si acroleina. Aceste substante chimice pot fi iritante si pot creste riscul de cancer.

Cancerigene

Aproximativ 70 dintre substantele chimice din fumul de tigara sunt cancerigene. Acestea includ:

 1. Acrilamida
 2. Aflatoxina
 3. Arsenic
 4. Benzen
 5. Benzopirena
 6. Cadmiu
 7. Clorura de vinil
 8. Formaldehida
 9. N-nitrozodimetilamina
 10. Poloniul-210

Aceste substante cancerigene pot creste riscul de diferite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de plamani, gat, esofag, vezica urinara, pancreas si rinichi.

Cum Afecteaza Fumul de Tigara Sanatatea?

Cum Afecteaza Fumul de Tigara Sanatatea?

Fumul de tigara afecteaza sanatatea in diferite moduri:

 1. Sistemul respirator: Gazele si particulele din fumul de tigara pot provoca inflamatii si iritatii in plamani, crescand riscul de boli respiratorii, precum bronșita cronica și astmul.
 2. Sistemul cardiovascular: Fumul de tigara poate creste tensiunea arteriala, afecta circulatia sangelui si creste riscul de boli cardiovasculare, precum infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.
 3. Sistemul imunitar: Substantele chimice din fumul de tigara pot slabi sistemul imunitar, facand organismul mai vulnerabil la infectii si boli.
 4. Aparatul reproducator: Fumul de tigara poate afecta fertilitatea atat la barbati, cat si la femei. De asemenea, fumatul in timpul sarcinii creste riscul de nastere prematura, greutate mica la nastere si probleme de dezvoltare la copii.
 5. Sistemul nervos: Nicotina din fumul de tigara poate afecta sistemul nervos, ducand la dependenta si alte probleme de sanatate, cum ar fi anxietatea si depresia.
 6. Sistemul digestiv: Fumatul creste riscul de ulcer peptic, reflux gastroesofagian si cancer de pancreas.
 7. Sanatatea orala: Fumatul poate duce la afectiuni ale gingiilor, pierderea dintilor si halena neplacuta.
 8. Sanatatea pielii: Fumatul poate accelera procesul de imbatranire a pielii, ducand la aparitia ridurilor si a altor semne de imbatranire prematura.
 9. Sanatatea ochilor: Fumatul creste riscul de cataracta, degenerare maculara legata de varsta si alte probleme de vedere.
 10. Risc crescut de cancer: Cancerigenele din fumul de tigara cresc riscul de diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de plamani, gat, esofag, vezica urinara, pancreas si rinichi.

10 Puncte cheie

10 puncte cheie la fumat
 1. Fumul de tigara traditionala contine peste 7.000 de substante chimice, dintre care aproximativ 70 sunt cancerigene.
 2. Aceste substante chimice se impart in trei categorii principale: gaz, particule si compusi volatili.
 3. Gazele din fumul de tigara, cum ar fi monoxidul de carbon, dioxidul de azot, amoniacul si cianura de hidrogen, pot avea efecte nocive asupra sistemului respirator si cardiovascular.
 4. Particulele din fumul de tigara, precum alcatran, nicotina si metale grele, pot provoca inflamatii si iritatii in plamani, crescand riscul de boli respiratorii si cardiovasculare.
 5. Compusii volatili din fumul de tigara, precum benzen, formaldehida, acetaldehida si acroleina, pot fi iritante si pot creste riscul de cancer.
 6. Cancerigenele din fumul de tigara cresc riscul de diferite tipuri de cancer, precum cancerul de plamani, gat, esofag, vezica urinara, pancreas si rinichi.
 7. Fumul de tigara afecteaza sanatatea in diferite moduri, inclusiv sistemul respirator, cardiovascular, imunitar, reproducator, nervos, digestiv, oral, pielii si ochilor.
 8. Fumatul creste riscul de boli cardiovasculare, precum infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.
 9. Fumatul poate duce la dependenta de nicotina si alte probleme de sanatate, cum ar fi Diabet, anxietatea si depresia.
 10. Renuntarea la fumat este esentiala pentru a reduce riscul de boli grave si pentru a-si imbunatati sanatatea pe termen lung. Unii oameni pot gasi acest lucru extrem de dificil. In acest caz, vapatul poate fi luat in considerare ca o alternativa mai putin nociva comparativ cu fumatul traditional.

Este important sa fim constienti de pericolele asociate cu fumatul si de substantele chimice nocive continute de fumul de tigara traditionala. Acest obicei periculos poate afecta aproape toate organele si sistemele din corp, crescand riscul de boli grave si afectand calitatea vietii.

Renuntarea la fumat este cea mai eficienta masura pe care o persoana o poate lua pentru a-si proteja sanatatea si a preveni bolile asociate cu fumatul. Exista multe metode disponibile pentru a ajuta oamenii sa renunte la fumat, inclusiv terapii de inlocuire a nicotinii, tigarile electronice, medicamente prescrise de medic si consiliere. Prin renuntarea la fumat, sanatatea ta si a celor din jurul tau se poate imbunatati semnificativ, contribuind la o viata mai lunga si mai sanatoasa.

Sursa articolului:

https://e-potion.ro/fumul-de-tigara-chimie-biologie-si-mediul-inconjurator/

https://www.cancer.org/healthy/cancer-causes/tobacco-and-cancer/carcinogens-found-in-tobacco-products.html