Bazele Vapingului, Sanatate si siguranta

Este vapatul fara nicotina sigur?

Este vapatul fara nicotina sigur?

In era tehnologiei, modalitatile de a renunta la fumat se multiplica si se diversifica. Un exemplu recent este trendul “vape“, care cunoaste o crestere impresionanta. In esenta, vape-urile au fost concepute ca o alternativa la fumat, o metoda de a inlocui inhalarea de nicotina cu ceva mult mai putin daunator. Dar ca si in cazul multor alte produse noi, siguranta vapatului a devenit un subiect de dezbatere, cu pareri pro si contra. Mai mult, s-a ridicat intrebarea daca tigara electronica fara nicotina este sigura sau nu.

Riscurile vapingului cu sau fara nicotina

Atunci cand vine vorba de siguranta vapatului, un aspect important care trebuie luat in considerare este lipsa studiilor pe termen lung. Deoarece este o tehnologie relativ noua, nu avem inca suficiente informatii despre efectele pe termen lung ale inhalarii vaporilor produsi de vape. Acest lucru este valabil atat pentru vape-urile cu nicotina, cat si pentru cele fara.

Este important de remarcat faptul ca nicotina este o substanta derivata din planta de tutun. Deci, chiar si in absenta nicotinei, vaptul implica inca inhalarea unor substante. Chiar daca cercetarile medicale au aratat pana in prezent ca vapatul nu contine mii de substante toxice periculoase, care se gasesc in tigarile obisnuite, riscul ramane. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu avem inca studii pe termen lung care sa evidentieze impactul ingredientelor din lichid atunci cand sunt incalzite si apoi inhalate sub forma de vapori.

Ceea ce stim insa este ca atunci cand alegem sa utilizam un vape, fie ca este cu sau fara nicotina, trebuie sa fim precauti. De exemplu, daca alegem sa folosim un lichid fara nicotina, trebuie sa fim constienti de faptul ca exista riscuri asociate cu inhalarea ingredientelor acestuia.

Aspectele dependentei de vapes fara nicotina

Cand vine vorba de dependenta, multe persoane pot crede ca vape-urile fara nicotina nu creeaza dependenta. Dar aceasta nu este neaparat adevarat. Desi nicotina este de obicei substanta care cauzeaza dependenta in tigarile traditionale, vape-urile pot crea, de asemenea, un anumit tip de dependenta.

Pentru unii, vapatul a devenit mai mult decat un inlocuitor al fumatului; a devenit un trend cultural. Aceasta tendinta este in special evidenta in randul adolescentilor, care au acces ilegal la vapes. In plus, aditivii de arome, cum ar fi cele de fructe, pot crea o forma de dependenta.

Desi vapingul fara nicotina este mai putin probabil sa creeze dependenta decat fumatul, totusi poate duce la dependenta datorita aromelor adaugate.

Tendintele culturale si addictive legate de vaping

Ceea ce incepe ca o incercare de a renunta la fumat poate deveni rapid un obicei in sine. Odata ce incepi sa vapezi, este usor sa te pierzi in diversitatea de arome si sa incepi sa te bucuri de actul in sine de vapat. In special tinerii sunt atrasi de acest aspect al vapatului.

Totusi, este important de remarcat ca, in timp ce vapatul poate fi mai putin daunator decat fumatul, nu este in mod necesar lipsit de riscuri. Si aici, ca si in cazul fumatului, trebuie avuta precautie.

Efectele vapingului fara nicotina asupra greutatii corporale

Un alt aspect interesant al vapatul fara nicotina este modul in care poate afecta greutatea corporala. Multe persoane trec de la fumat la vapat in speranta ca acesta din urma va fi o metoda mai sigura de a gestiona dependenta de nicotina. Cu toate acestea, vapatul poate aduce cu sine propriile sale probleme.

Unul dintre aceste probleme este legat de aditivii de arome care sunt adaugati in vape-uri. Acesti aditivi pot fi foarte gustosi, dar pot conduce, de asemenea, la o crestere in greutate. Ca si in cazul alimentelor nesanatoase, vape-urile cu arome pot deveni o sursa de calorii in plus, ceea ce poate duce la cresterea in greutate.

Continutul unui vape fara nicotina

O alta intrebare importanta pe care ar trebui sa ti-o pui este: “Ce contine de fapt un vape fara nicotina?” Desi acest lucru poate varia in functie de brand si model, majoritatea vape-urilor fara nicotina contin doar cateva ingrediente cheie.

Cele mai comune ingrediente sunt glicerina vegetala, glicolul propilenic (ambele folosite in alimente si produse chimice), apa, indulcitori si arome. Lichidul fara nicotina nu va produce acelasi ‘hit’ in gat pe care il asociem cu fumatul. Senzatia va fi diferita si s-ar putea sa nu simti ca iti face ceva similar fumatului.

Motivele pentru a alege vaping fara nicotina

Cu peste 10 milioane de persoane care vapeaza in EU, exista un singur motiv pentru care ar trebui sa folositi e-tigari: pentru a va combate obiceiul de a fuma. Este important sa mentionam ca niciun tip de vapat, fie cu sau fara nicotina, nu este complet lipsit de risc.

Cu toate acestea, daca esti pus in situatia de a alege intre fumat si vapat, lichidul de tigara electronica contine mult mai putine toxine periculoase decat o tigara. Fumatul, cu studiile sale pe termen lung si efectele nocive bine documentate, este mult mai daunator decat vapatul, care este un instrument de renuntare la fumat relativ nou.

Potentialele efecte secundare ale vapingului fara nicotina

De la lansarea sa, vapatul a fost studiat pentru a determina potentialele sale efecte asupra sanatatii. Desi rezultatele sunt inca preliminare, exista dovezi care sugereaza ca vapatul fara nicotina poate cauza mici inflamatii la nivelul sistemului imunitar.

Alte posibile efecte secundare ale vapatului fara nicotina includ dureri de cap, greata, iritatii ale gurii. Aceste riscuri sunt mai mari in cazul vapatul cu nicotina.

Vaping cu nicotina versus vaping fara nicotina

In comparatie cu fumatul, vapatul cu nicotina si fara nicotina au propriile lor riscuri. In timp ce fumatul este cunoscut pentru a cauza o serie de probleme de sanatate, inclusiv cancer, bolile cardiace si respiratorii, vapingul cu nicotina este, de asemenea, asociat cu probleme de reproducere si respiratorii.

Desi exista dovezi care sugereaza ca vapatul este mai putin daunator decat fumatul, este important sa se tina cont de faptul ca cele mai multe studii au fost realizate pe fumatori care au trecut la vapat, si nu pe persoanele care au inceput sa vapeze fara a fi fumat inainte.

Strategii pentru a renunta la nicotina

Daca scopul tau este sa renunti complet la nicotina, trecerea de la fumat la vapat fara nicotina poate fi o strategie eficienta. Este recomandabil sa incepi cu un lichid cu o concentratie mai mare de nicotina si sa reduci treptat pana cand ajungi la un lichid fara nicotina. Mai multe informatii in acest articol: Vape Fara Nicotina vs Tigari Obisnuite

Mai mult, poti folosi vapatul ca un pas intermediar in calea spre renuntarea la nicotina. Pe masura ce devii mai confortabil cu vapatul, iti poti reduce treptat consumul de lichid fara nicotina pana cand esti pregatit sa renunti complet.

Recomandarea noastra este sa consulati un profesionist medical inainte de a lua decizia de a renunta la fumat sau de a incepe sa vapezi. Informatiile prezentate in acest articol sunt menite sa va ofere o imagine de ansamblu a vapatului fara nicotina, dar nu inlocuiesc sfatul profesional medical.

In final, este important sa te informezi cat mai bine posibil inainte de a lua o decizie. Siguranta vapatului fara nicotina este inca un subiect de dezbatere si este important sa vorbesti cu un profesionist medical daca planuiesti sa incepi sa vapezi pentru a renunta la fumat.

Sursa articolului:

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/smoking-and-cancer/

https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/news/e-cigarettes

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco

https://www.medicalnewstoday.com/articles/317956

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3543069/

https://thorax.bmj.com/content/73/12/1161